Acest început de toamnă blândă îți dă un motiv excelent ca să evadezi din oraș și să explorezi cele mai frumoase trasee auto din România.

Dacă ești în căutare de o vacanță scurtă, o călătorie cu mașina poate fi exact ceea ce ai nevoie pentru a te relaxa și pentru a-ți reîncărca bateriile departe de birou și de canapea.

România este împânzită de trasee auto spectaculoase. Dintre cele alese de noi, o parte se închid în sezonul rece, de aceea îți recomandăm să nu stai prea mult pe gânduri.

Fie că alegi o singură destinație sau plănuiești să evadezi pentru câteva zile, cele 6 trasee pe care ți le propunem te vor încânta cu peisaje uimitoare și îți vor oferi o experiență de condus deosebită.

1. Transfăgărășan

Unul dintre cele mai frumoase trasee din România este, fără îndoială, Transfăgărășanul.

Drumul începe din comuna Bascov, județul Argeș și se termină în comuna Cârțișoara, județul Sibiu, traversând Munții Făgăraș pe o distanță de 151 km.

Traseul include numeroase serpentine ce urcă până la o altitudine de aproximativ 2000 de metri, ceea ce oferă o priveliște extraordinară și o experiență unică de condus mașina.

Pe lângă drumul în sine, există și alte câteva obiective turistice atractive, cum ar fi Barajul și Lacul Vidraru, Cascada Capra și Lacul Bâlea, ale căror peisaje te vor fascina.

Transfăgărășanul este deschis publicului în perioada 30 iunie – 1 noiembrie, așa că pentru a te bucura de traseul complet, te îndemnăm să urci la volanul mașinii cât de curând.

Foto Credit: Dragoș Asaftei (Transfăgărășan)
Foto Credit: Dragoș Asaftei (Transfăgărășan)

2. Transalpina

Nu putem să vorbim despre trasee auto minunate din România și să nu includem Transalpina.

Drumul începe în orașul Novaci, județul Gorj și se oprește în orașul Sebeș, județul Alba, având o distanță de 141 km.

Cunoscută și cu numele “Drumul Regelui” sau “Șoseaua dintre nori”, Transalpina parcurge Munții Parâng și este cel mai înalt drum din România, atingând altitudinea de 2145 m în Pasul Urdele.

Deși nu este la fel de popular ca Transfăgărășanul, acest traseu oferă panorame de nedescris, cu văi, platouri, stânci abrupte și poiene pitorești. În stânga și în dreapta șoselei vei admira Lacurile Oașa și Lacul Tău, ale căror peisaje te vor îndemna să îți umpli telefonul cu poze.

Dacă dorești o pauză de la condus, în apropierea drumului montan poți vizita, de asemenea, Peștera Muierilor și Peșterea Polovragi.

Transalpina este închisă pe durata iernii, de aceea, dacă nu mai vrei să aștepți un an, profită de următoarele săptămâni pentru a te bucura de relieful spectaculos al României.

 

3. Transbucegi  

Un alt drum montan ce merită vizitat este Transbucegi sau cum i se mai spune, Drumul Babelor.

Șoseaua te va purta prin Munții Bucegi până la altitudinea de 1925 m, începând din stațiunea Sinaia până la Cabana Piatra Arsă, unde se oprește traseul de 17 km ce poate fi parcurs cu mașina.

Călătoria ar putea dura în jur de 1h 30 min, fiind perfectă pentru o zi de weekend, în care dorești să ieși din cotidian.

Pentru că traseul nu durează mult, ai suficient timp să vizitezi locurile minunate găzduite de Parcul Natural Bucegi.

Printre zonele de belvedere ale Parcului Natural Bucegi se numără Lacul Bulboci, platoul Podu’ cu Florile sau Turbăria Lăptici, care poate fi vizitată doar în sezonul cald, inclusiv toamna.

Foto Credit: Iustin Ichim (Transbucegi)
Foto Credit: Iustin Ichim (Transbucegi)

4. Transrarău

Bucovina găzduiește Transrarăul, încă un drum montan superb din România. Traseul unește localitățile Pojorata și Chiril și se întinde pe o distanță de 28 de km.

„Drumul Comorilor” își merită numele. Urcând până la o altitudine de 1400 m, traseul este o adevărată bijuterie a naturii, cu peisaje pitorești, conturate de culmile munților și serpentine îndrăznețe.

Fiind relativ scurt, Transrarăul îți oferă suficient timp să vizitezi în tihnă obiectivele turistice ce îl însoțesc, cum ar fi Pietrele Doamnei, Mănăstirea Rarău sau Stâncile Adam și Eva.

Va fi o experiență deosebită să parcurgi cu mașina acest traseu care îți va dezvălui deal după deal, măreția masivului Rarău.

5. Cheile Bicazului (DN12C)

În nord-estul României găsești Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș prin care trece un drum auto unic.

Cheile Bicazului este un traseu ce acoperă o distanță de 6 km și pornește de la Lacul Roșu până în localitatea Bicaz-Chei.

Chiar dacă este un traseu scurt, priveliștea este fascinantă. Cheile Bicazului se distinge prin stâncile înalte, impunătoare și văile adânci. Conducând, vei trece pe lângă pereți de calcar care te vor copleși prin magnitudinea lor.

Fiind un drum cu serpentine pronunțate, vei traversa cheile cu o viteză redusă, având astfel ocazia de a admira versanții abrupți și de a te lasă fermecat de peisajul grandios.

Dacă tot ești în zonă, îți poți completa călătoria cu o vizită la Lacul Roșu sau la Piatra Altarului, două obiective turistice populare.

 

6. Breb – Bârsana – Runcu Salviei

Dacă celelalte trasee descrise acoperă preponderent zone montane, când pornești la drum  prin Maramureș vei întâlni mai multă tradiție și folclor, îmbinate armonios cu peisaje pitorești.

Satele menționate în traseul acesta sunt mai mult puncte de reper decât destinații fixe.

În funcție de zona dinspre care intri în Maramureș, îți poți construi un traseu ce acoperă mai multe sate, printre care Firenze, Mara, Breb, Bârsana, Poienile Izei, Romuli sau Runcu Salviei.

Te vei bucura de drumurile pitorești, casele maramureșene autentice și de un relief fermecător, cu o natură neîmblânzită. Vei avea tendința să oprești la fiecare cotitură pentru a face poze.

În zonă ai nenumărate obiective turistice, precum bisericile din patrimoniul UNESCO (Ieud, Budești, Bârsana, Poienile Izei, etc.), Cimitirul Vesel din Săpânța sau trenul cu abur Mocănița din Vișeu de Sus.

Foto Credit: Dragoș Asaftei (Maramureș)
Foto Credit: Dragoș Asaftei (Maramureș)

Cu puțină planificare și câteva zile libere, îți poți organiza un concediu scurt pentru a parcurge chiar și mai multe trasee deodată.

Iar pentru o experiență cu adevărat specială și cât încă este vreme bună, poți închiria o mașină decapotabilă, ca să lași aerul plăcut al toamnei să îți umple respirația în timp ce tu savurezi, fără filtru, peisajele superbe ale României.

 

Referinte: 

  • blog.travelminit.ro
  • lipa-lipa.ro
  • calatorinbascheti.ro
  • travelguideromania.com
  • drumulmaramuresului.ro
  • motoroute.ro